Potku- ja polkupyörän valinta lapselle

Lasten pyöriä on nykyisin markkinoilla todella paljon. Itseasiassa niin paljon, että sopivan mallin löytäminen voi olla jopa tuskaisen hankalaa. Vaikka on kiva, että tarjonta paranee ja uusia malleja sekä merkkejä ilmestyy markkinoille, niin on tälläkin asialla myös kääntöpuoli. Eli suuri kysyntä on kannustanut markkinoille paljon ”kiina malleja”, joista voi olla tingitty niin ergonomiasta, laadusta kuin myös turvallisuudesta.

Itse vasta äskettäin jouduin hieman tutustumaan markkinatarjontaan, koska edessäni oli pyörän ostaminen kaksi ja neljä vuotiaille pojilleni sekä ajattelin tähän blogikirjoitukseen avata hieman fiiliksiäni.

Valikoima ei lopu kesken

Jo heti aluksi tuli selväksi, että lasten polkupyörän ostamisesta on tullut huomattavasti haastavampaa vaikka tarjonta on kasvanut. Mitä tapahtui niille ajoille, kun kävelit kauppaan ja valitsit yhden niistä kolmesta mallista, jotka olivat tarjolla? Nykyisin eri merkkejä löytyy varmaankin toista sataa ja malleja sitäkin enemmän. Kuitenkin pienen tutustumisen jälkeen päädyin vertailemaan muutaman eri merkin polkupyöriä.

 

Nuoremmalle pojalle oli tarkoitus hankkia potkupyörä ja useiden keskustelujen perusteella päädyin siihen, että parhaita vaihtoehtoja ovat Strider, Puky ja verkkokaupasta bongattu Hauck. Vanhemmalla (4-vuotiaalla) pojalla puolestaan koordinaatio on jo melko hyvä, joten ajattelimme normaalin polkupyörän olevan parempi vaihtoehto. Näiden osalta huomion keskittyi etenkin Helkama, Carraro ja Puky polkupyöriin.

Laatuerot suurimpia potkupyörissä

Pienen selailun ja kommenttien lukemisen jälkeen selvisi heti, että laatuerot ovat erityisen suuria erityisesti potkupyörien kohdalla. Tämä käy sinällään myös järkeen, sillä valmistajat eivät varmaankaan stressaile kovinkaan paljoa, sillä vauhtihan näillä laitteilla pysyy aika hyvin kurissa (=ei voi kaatua kovin pahasti). Potkupyörien hinta vaihtelee samalla myös aika suuresti. Halvimmat Hauck potkupyörät lähtevät noin 30 eurolla, Pukyt n. 70 eurolla ja kaikista kalleimmat vaihtoehdot ovatkin sitten reilusti yli 100 euroa.

Hauck potkupyörät olivat jo silminnähden kuraa. Pyörässä oli kovat muovirenkaat, jotka eivät pidä mitään, ohjaustankoa ei voinut säätää mitenkään, ergonomia oli mitä oli ja muutenkin menopeli vaikutti siltä, että siitä irtoaa ruuvit ja mutterit koska tahansa. Mutta toisaalta, mitä muuta voisi odottaa reilu 30 euron potkupyörältä? Itse tulin kuitenkin saman tien siihen tulokseen, että kyseessä on hengenvaarallinen kapistus, jolla en antaisi lapseni ajaa ikipäivänä.

Puky ja Strider olivat siis seuraavat vaihtoehdot. Nämä potkupyörät ovatkin oikeastaan hyvin samankaltaisia ja saman hintaluokan (70-100 euroa) pyöriä. Mitään mullistavia eroja pyöristä ei myöskään mielestäni löydy. Vaikkakin, Puky potkupyörät vaikuttavat hieman laadukkaammilta. Etenkin vajaan 70,00€ arvoinen Puky LR M vaikutti ehdottomasti parhaalta laadukkaineen ilmakumirenkaineen. Puky potkupyörät erottuivat joukosta myös matalan ”keskitangon” ansiosta, johon lapsi voi halutessaan nostaa myös jalat kyytiin sekä maata vasten taittuva ohjaustanko, jonka ainakin teoriassa pitäisi estää pahimmat haaverit kaatumistilanteessa. Puky potkupyörä on siis näiden omien vertailujeni perusteella ehdottomasti se paras valinta. Laadukkaat potkupyörät ja lisää tietoa niistä löydät esimerkiksi täältä.

Lasten polkupyörissä suurimmat erot on hinnassa?

Itsehän en todellakaan ole mikään polkupyöräasiantuntija, mutta silti väittäisin, että lasten polkupyörien hinnoittelussa ei ole mitään tolkkua. Esimerkiksi neljä vuotiaalle pojalleni tarjottiin liikkeessä polkupyöriä aina 100 - 500 euron välistä ja kukaan myyjistä ei oikein pystynyt selittämään, mihin tämä hintaero edes perustuu. Joka pyörässä oli lähes samat ominaisuudet ja suurimmat erot tuntuivat olevan lähinnä pyörän kuvioinnissa ja brändin nimessä. Edes polkupyörän painoissa ei ollut kovinkaan suurta eroa.

Kaikki tutkimani merkit (Puky, Helkama ja Carrera) tosin tarjosivat varsin järkevän hintaisia pyöriä, joissa tuskin kovin suuria erojakaan on olemassa. Itse kuitenkin tällä kertaa päädyin Puky ZL 18 Alu fillariin, joka on 18 tuumainen lasten polkupyörä. Tämä pyörä on aika optimaalinen reilu metrin pituisille lapsille, sillä näin ollen siinä on sopivasti kasvuvaraa, mutta se ei ole kuitenkaan liian hankala hallita. Pyörälle tuli hintaa 199,00€ Pikkufillari.fi verkkokaupan kautta tilattuna ja kaupan päälle mukava viiden vuoden takuu.